Europoje pirmieji pomidorai buvo pradėti auginti Ispanijoje ir Portugalijoje, vėliau Italijoje. Pradžioje pomidorai buvo auginami, kaip dekoratyviniai ir vaistingieji augalai. Kada pomidorai pateko į Lietuvą – sunku pasakyti, tačiau šaltiniuose nurodoma, kad XIX amžiuje pomidorai į Peterburgą buvo pristatomi iš Vilniaus apylinkių.

Pomidorais buvo aprūpinami ne tik miesto gyventojai, bet ir Peterburgo, Maskvos gyventojai. Kapitalistinėje Lietuvoje pomidorus augindavo nedideliuose plotuose. Daugiausia buvo auginami šalia didesnių miestų: Kauno, Klaipėdos, Šiaulių. Šios raudonos daržovės vešėjo užuovėjose, šiltnamiuose, lysvėse, sodybose. Dabar pomidorus augina beveik kiekvienas sodą, balkoną, šiltnamį ar lysvę turintis žmogus.

Lietuvoje pomidorai geriausio derliaus sulaukia augdami šiltnamiuose, žinoma, yra nemažai įvairių rūšių pritaikytų vešėti ir lauko sąlygomis. Reikėtų nepamiršti, kad pomidorai yra bene daugiausiai dėmesio reikalaujanti kultūra. Tačiau auginti ją verta, nes pomidorai pirkti parduotuvėje, nuo savo užaugintų, skiriasi tiek skoniu, tiek aromatu, tiek dydžiu. Nuo veislės priklauso pomidorų atsparumas ligoms. Šiuolaikiniai hibridai pomidorai atsparesni daugumai ligų.

Neapšiltintuose šiltnamiuose pomidorai išsodinami gegužės pradžioje. Virš apatinės plėvelės 2–3 centimetrus esantis papildomas plėvelės sluoksnis tinka ir šilumai pakelti, ir pailgina apatinio sluoksnio tarnavimo laiką. Papildomas sluoksnis nuimamas birželio pradžioje. Įsidėmėkite, kad viename šiltnamyje kartu auginti agurkus ir pomidorus nerekomenduojama, nes jų skirtingi temperatūros ir drėgmės režimai. Jei jau taip daroma, reikėtų pomidorus ir agurkus perskirti plėvelės siena. Pomidorai itin nepakantūs kondensaciniams lašams, todėl šiltnamyje turėtų būti įrengtas tinkamas vėdinimas. Vėdinama per šiltnamio šonuose viršutinėje dalyje įrengiamus langelius. Pomidorai sodinami išilgai šiltnamio, darant tarpus tarp eilių priklausomai nuo šiltnamio dydžio 60–90 centimetrų, praėjimas padaromas ne mažesnis nei 60–70 centimetrų.

LinkedIn